Rozhlas u plotny (Srnčí guláš)

Rozhlas u plotny

Pianista Luděk Šabak nám připravil recept na výborný srnčí guláš.

Srnčí guláš

Suroviny:

15 dkg slaniny
3 střední cibule
4 stroužky česneku
kousek kapie
1 lžíce sádla
1 konzerva rajčatového protlaku
3 lžičky brusinkového kompotu
3 dl černého piva
2 dl suchého červeného vína
žitná mouka
cca 1 litr vody
sáček sladké papriky
3/4 sáčku majoránky
1 1/2 lžičky mletého kmínu
špetka tymiánu
špetka mletého pepře (bílý)
5 kuliček jalovce
1 bobkový list
sůl
cca 3/4 kg srnčího (1 přední kýta)

Postup:
Maso odblaníme, zbavíme případného loje a nakrájíme na kostky. Obalíme ve směsi papriky, majoránky, mletého kmínu, tymiánu, soli a pepře, poté v žitné mouce.
Na mírném ohni zahříváme nadrobno nakrájenou slaninu tak, aby pustila tuk a přitom se nepřipálila. Je-li tuku málo, přidáme sádlo. Poté vložíme na kostičky nakrájenou cibuli a nadrobno nasekaný česnek a kapii, po chvíli též jalovec a bobkový list. Přidáme oheň a smažíme do zlatova.
Přidáme obalené maso, až se nám začne mouka zespodu připalovat, přidáme rajčatový protlak, brusinky, černé pivo a víno. Vaříme za stálého míchání na prudším ohni cca 5 minut, poté přidáme horkou vodu (může být i vývar) a dusíme na mírném ohni cca dvě hodiny do měkka. Občas odspodu zamícháme.
Důležité: po dobu vaření už nepřidáváme žádné ingredience, natož vodu! Musíme tedy regulovat plamen tak, aby výsledkem byla hladká omáčka správné konzistence a aby maso bylo dokonale měkké.
Nakonec nezapomeneme vyndat kuličky jalovce a bobkový list.