Rozhlas u plotny (Špekáčky na pivu) - 29.2.
Špekáčky na pivu tedy recept našeho hosta ředitel Národní knihovny Vlastimila Ježka.
na 1 špekáček (měl by být hodně zdravý, tj. s kousky tuku a standardní velikosti tj. asi do 10 cm délky)
Potřebujeme:
1 menší cibuli
3 kuličky celého pepře
kousek feferonky (asi 2 cm)
malou lžičku plnotučné hořčice
Každý špekáček podélně rozřízneme asi do poloviny - musí držet pohromadě, nesmíme ho přefiknout. Do vzniklého řezu dáme lžičku hořčice, kousek feferonky a plátek cibule. Kůži propícháme vidličkou nebo nožem, aby se špekáček neotvíral a uzavřeme řez párátkem
Zbytek cibule kromě řezu ve špekáčku nahrubo nakrájíme, dáme do přiměřeně velkého pekáče na dno. Jsou-li špekáčky málo tučné, můžeme pro vůni i chuť na dno pekáčku nakrájet nahrubo dle vlastního uvážení anglickou slaninu. Na nakrájenou cibuli naskládáme natěsno vedle sebe, aby se neotvíraly, plněné špekáčky. Poházíme je kuličkami celého pepře a zalijeme nálevem.
Nálev:
0,5 l černého piva
0,5 l ostrého dobrého kečupu (lze trochu přisladit cukrem)
Obě tekutiny smícháme v hrnci a potom nalijeme na připravené špekáčky. Tekutiny má být tolik, aby byly špekáčky potopené až těsně nad hlavu.
Pečeme v troubě při střední teplotě asi hodinu a půl, dokud se cibule nerozpeče na kaši, dokud zcela nezměkne kůže špekáčků a tekutina se neodpeče tak, aby ji měly špekáčky maximálně do pasu (tj. na polovinu).
Dávka z litru tekutiny vystačí asi na 15 špekáčků.
Podáváme s chlebem, nejlepší jsou ohřívané druhý den, protože se proleží.