Rozhlas u plotny (Španělský ptáček) - 5.3.

Rozhlas u plotny

Dnes si ukážeme klasický recept oblíbený v našich domácích kuchyních i restauracích. Jeho název může mylně poukazovat na jeho kořeny ve Španělsku, pravda je však taková, že s touto zemí nemá původ tohoto jídla nic společného. V historii se s názvem Španělský ptáček můžeme setkat již u Rettigové, kde se však jedná o závitek ze zelného listu plněný vepřovou sekaninou.

O pár desítek let později se pod tímto názvem uvádí závitek z telecího masa, plněný máslem se sardelkou a žemlí, v jiném případě plněném masovou sekaninou. Dnešní podoba Španělského ptáčku se ustálila až v 50.tých letech minulého století při tvorbě Norem veřejného stravování, kde se tento název použil na hovězí závitek. Jak se dělá správně Španělský ptáček? Fígl, jak udělat tu správnou chuť omáčky a jak ptáčky netřeba smotávat nití?