Rozhlas u plotny (Rodinné vánoční bramborové saláty posluchačů ČRo 2 - Praha)

Rozhlas u plotny

Dobře připravený vánoční bramborový salát je chloubou každé hospodyňky. Celkem pět různých postupů, jak na tento chutný pokrm, nabídli posluchači a posluchačky ČRo 2 - Praha.

Originální "stoletý" salát podle Ivany Hříbalové

Suroviny:
brambory
cibule
okurky
vajíčka
olej
majonéza

Postup:
Brambory (množství dle chuti) uvaříme, oloupeme a naplátkujeme na lístečky. Jemně nasekáme cibuli, nastrouháme okurky a uvaříme a postrouháme vajíčka. Do mísy klademe vždy vrstvu brambor, cibulky, okurek a vajíček. Takto uděláme 2 - 3 vrstvy, končíme vajíčky. Zakapeme olejem a necháme odležet. V míse dáme na stůl. Každý stolovník si odebírá část na svůj talíř a kdo chce, si podle chuti přidá majonézu z druhé mísy.

Dědečkův vánoční salát podle Jany Jindrákové

Suroviny:

30 dkg brambor
20 dkg mrkve
25 dkg celeru
2 vajíčka
10 dkg kyselých okurek
5 dkg cibule
10 dkg naložených hub
sardelová pasta

Postup:
Brambory, mrkev, celer a vajíčka uvaříme, vychladíme a nakrájíme. Pak přidáme kyselé okurky, cibuli, naložené houby a sardelovou pastu. Vše smícháme a dochutíme majonézou.

Netradiční salát dle Jaroslava Kunce

Suroviny:

brambory
okurky
jogurt
majolka
dijonská hořčice

Postup:
Uvaříme brambory, nakrájíme na plátky. Přidáme nakrájené okurky. Na dochucení smícháme jogurt, majolku a dijonskou hořčici.

Salát "staromládenecký" dle Bohuslava Peška

Suroviny:

uzené koleno
brambory
3 vajíčka
zeleninová směs na salát
kyselé okurky
kremžská hořčice
tatarská omáčka

Postup:
Den předem uvaříme uzené koleno, nakrájíme jej. Přidáme brambory, vajíčka (uvařená natvrdo), zeleninovou směs na salát, kyselé okurky, kremžskou hořčici a tatarskou omáčku.

Lehký salát bez cibule podle Evy Volkové

Suroviny:

brambory
bobkový list
mrkev
celer
petržel
kyselé okurky
sůl
hořčice
sojová omáčka
majolka nebo jogurt

Postup:
Uvaříme brambory s bobkovým listem, nakrájíme nebo protlačíme přes sítko, přidáme uvařenou a nakrájenou mrkev, celer, petržel a dále přidáme kyselou okurku. Dochutíme solí, hořčicí, sojovou omáčkou a majolkou nebo jogurtem, podle situace a zdraví strávníků.