Rozhlas u plotny (Rodinné vánoční bramborové saláty posluchačů ČRo 2 - Praha)
Dobře připravený vánoční bramborový salát je chloubou každé hospodyňky. Celkem pět různých postupů, jak na tento chutný pokrm, nabídli posluchači a posluchačky ČRo 2 - Praha.
Originální "stoletý" salát podle Ivany Hříbalové
Suroviny:
brambory
cibule
okurky
vajíčka
olej
majonéza
Postup:
Brambory (množství dle chuti) uvaříme, oloupeme a naplátkujeme na lístečky. Jemně nasekáme cibuli, nastrouháme okurky a uvaříme a postrouháme vajíčka.
Do mísy klademe vždy vrstvu brambor, cibulky, okurek a vajíček. Takto uděláme 2 - 3 vrstvy, končíme vajíčky. Zakapeme olejem a necháme odležet.
V míse dáme na stůl. Každý stolovník si odebírá část na svůj talíř a kdo chce, si podle chuti přidá majonézu z druhé mísy.
Dědečkův vánoční salát podle Jany Jindrákové
Suroviny:
30 dkg brambor
20 dkg mrkve
25 dkg celeru
2 vajíčka
10 dkg kyselých okurek
5 dkg cibule
10 dkg naložených hub
sardelová pasta
Postup:
Brambory, mrkev, celer a vajíčka uvaříme, vychladíme a nakrájíme. Pak přidáme kyselé okurky, cibuli, naložené houby a sardelovou pastu. Vše smícháme a dochutíme majonézou.
Netradiční salát dle Jaroslava Kunce
Suroviny:
brambory
okurky
jogurt
majolka
dijonská hořčice
Postup:
Uvaříme brambory, nakrájíme na plátky. Přidáme nakrájené okurky. Na dochucení smícháme jogurt, majolku a dijonskou hořčici.
Salát "staromládenecký" dle Bohuslava Peška
Suroviny:
uzené koleno
brambory
3 vajíčka
zeleninová směs na salát
kyselé okurky
kremžská hořčice
tatarská omáčka
Postup:
Den předem uvaříme uzené koleno, nakrájíme jej. Přidáme brambory, vajíčka (uvařená natvrdo), zeleninovou směs na salát, kyselé okurky, kremžskou hořčici a tatarskou omáčku.
Lehký salát bez cibule podle Evy Volkové
Suroviny:
brambory
bobkový list
mrkev
celer
petržel
kyselé okurky
sůl
hořčice
sojová omáčka
majolka nebo jogurt
Postup:
Uvaříme brambory s bobkovým listem, nakrájíme nebo protlačíme přes sítko, přidáme uvařenou a nakrájenou mrkev, celer, petržel a dále přidáme kyselou okurku. Dochutíme solí, hořčicí, sojovou omáčkou a majolkou nebo jogurtem, podle situace a zdraví strávníků.