Rozhlas u plotny (Recepty za pár korun od Zdeňka Vřešťála)

Rozhlas u plotny

Celé jídelní menu, tedy se třemi hlavními jídly, nám připravil muzikant, zpěvák a skladatel Zdeněk Vřešťál.

Polévka - zelňačka

Suroviny:

1 pytlík kysaného zelí
hrst sušených hříbků a lišek
1 cibule
olej
1 větší brambora
sůl
kmín
mletá sladká paprika
1 noha čabajky
hladká mouka

Postup:
Nařízneme igelitový pytlík s kysaným zelím a vymačkáme z něj přebytečnou tekutinu, aby polévka nebyla příliš kyselá. Potom zelí vysypeme na prkýnko a pokrájíme ho.

Do hrnce dáme vařit 2 litry vody, kterou osolíme a přidáme kmín. Když jde varem, vhodíme do ní sušené houby a nahrubo nastrouhanou bramboru. Po pěti minutách přidáme čabajku, kterou jsme předtím nakrájeli na kolečka, každé kolečko rozkrojíme ještě na čtvrtky. Je to důležité, protože jenom tak čabajka pustí svou chuť. Vaříme dalších 5 minut. Potom vsypeme pokrájené zelí a vaříme 5 minut.

Mezitím si připravíme najemno nakrájenou cibuli, kterou opražíme na oleji skoro dozlatova. Do zpěněné zlatavé cibulky přisypeme 1 polévkovou lžíci hladké mouky a necháme krátce zapražit. Z hrnce vroucí polévky nabereme 1 naběračku a opatrně ji přidáme k zápražce do pánve. Neustále mícháme, aby se mouka ve vroucí polévce dobře rozpustila a nevytvořila hrudky a nevábné noky. Teprve tuto dobře promíchanou hustou kaši smícháme s polévkou v hrnci.

Vše ještě chvilku povaříme, ochutnáme, případně dochutíme podle gusta sladkou paprikou a solí. Necháme odstát a zvolna vychladnout. Platí pravidlo, že čím je zelňačka starší, tím je lepší. Ale slibuji vám, že se ke dnu hrnce dostanete hodně brzy!


Tuňák s rýží

Suroviny pro 2 osoby:

1 pytlík rýže basmati
1 konzerva s tuňákem v oleji
sůl

Postup:
Uvaříme rýži a do ní vmícháme najemno pokrájeného tuňáka z konzervy i s olejem. Ten rýži ochladí a pokrm se dá hned jíst. To je vše.
Oběd pro 2 osoby za zhruba 50,- Kč.

Logo

Studentská pochoutka

Suroviny:

1 větší brambora
lžička oleje
kousek strouhaného sýra
sůl

Postup:
Oloupeme 1 větší bramboru a nahrubo ji nastrouháme a posolíme. Na pánvi rozpálíme rostlinný olej a nastrouhanou bramboru shrneme do rozpáleného oleje. Dřevěnou špachtličkou bramboru rozprostřeme po celé ploše pánve a necháme smažit. Když se nastrouhaná brambora "pustí" pánve, je už zpravidla z jedné strany dozlatova opečená. Pečením se nastrouhaná hmota krásně spojí, není potřeba žádná mouka ani vejce! Vzniklou placku otočíme a smažíme z druhé strany. Než se osmaží, posypeme hotovou stranu placky nastrouhaným sýrem, který na horké placce povolí. A je to!

Na talíři stačí pokapat kečupem a křupavá studentská pochoutka je hotová. Cena hlavního jídla je maximálně 5,- Kč.

Logo

Houbová pečínka

Suroviny:

hlavičky ze zdravých suchohříbků nebo alespoň z koupených žampiónů
máslo
sůl
kmín

Postup:
Hlavičky z hub omyjeme, posypeme kmínem, posolíme a pečeme na másle vcelku velmi zvolna zhruba 40 minut - jako kdyby to bylo maso. Podáváme s bramborem nebo s rýží.

Toto jídlo můžeme kombinovat se Studentskou pochoutkou z brambor nebo s tuňákem s rýží.

Žampiony

Zeleninová příloha - Rajské soudečky

Suroviny:

4 větší rajčata
Lučina nebo podobný sýr
sůl
olivový olej

Postup:
Rajčata seřízneme tak, aby se odstranil "bubák" a kávovou lžičkou vybereme vnitřek všech rajčátek. Šťávu z vnitřku rajčat a dužinu pokrájíme a smícháme s Lučinou, solí, olivovým olejem a vzniklou pomazánku napěchujeme do rajčatových soudečků.

Rajčata

Moučník - Skořicová báseň

Suroviny:

4 jablka
skořice
cukr
hřebíček

Postup:
Překrojíme jablka, která zásadně neloupeme. Pouze z nich odstraníme jádřince. Do rozehřáté trouby dáme pečící plech, který polijeme trochou vody. Překrojené půlky jablek klademe na plech slupkou dolů. Prohlubně po jádřincích naplníme cukrem smíchaným se skořicí a do každé půlky jablka zapíchneme 1 hřebíček. Pečeme 10 minut a podáváme horké.

Logo