Rozhlas u plotny (Princeznička na bále...)

Rozhlas u plotny

Děti většinou rády mlsají sladkosti a se zeleninou si zrovna dvakrát "netykají". Petra Víšková ale ví, jak mazaně je oklamat.

Princeznička na bále...
...poztrácela korále. Maminka je za horou zapekla s bramborou?

Suroviny pro 4 osoby:

4 hrsti kuliček z červené řepy
4 hrsti malých brambůrek nebo kuliček z brambor (větších)
4 hrsti růžičkových kapustiček
4 PL oleje
4 PL parmezánu
sůl
kelímek zakysané smetany
hrst sekané pažitky nebo jiných bylinek

Postup:
Vykrajovátkem uděláme z brambor a z oloupané řepy kuličky. Brambory dáme na 2 - 3 minuty do vroucí osolené vody, pak přidáme očištěné kapustičky. Za další 2 minuty sítem vyndáme a dáme okapat. Do stejné vody dáme nyní spařit řepu, stačí 3 - 4 minuty, a také dáme okapat (řepa všechno barví narůžovo, proto s ní pracujeme zvlášť).

Do misky dáme olej, trochu soli, parmezán a brambory s kapustičkami v něm dokonale promícháme, aby se obalily. Přendáme do zapékací nádoby a totéž zopakujeme s řepou (pokud brambory s kapustou vstřebaly veškerý olej s parmezánem, je třeba je doplnit). Řepu přidáme mezi brambory a kapustu a ve vyhřáté troubě asi 20 minut zapékáme.

Mezitím osolíme zakysanou smetanu a promícháme ji s pažitkou na dressing. Do křehka zapečenou zeleninu servírujeme v zapékací míse a u stolu si každý napichuje kuličky, které máčí v dressingu.

Zbylé části brambor i řepy (po vykrájení kuliček) lze využít např. na rychlou růžovou polévku. Stačí povařit ve vývaru, rozmixovat, zjemnit smetanou (lze i kysanou) a dochutit solí, příp. citronem.