Rozhlas u plotny (Pivní čokoládový dort)

Rozhlas u plotny

S Radkem Švarcem z Klášterního pivovaru Strahov jsme si upekli výteční dort, který můžeme klidně zapít pivem.

Pivní čokoládový dort

Suroviny (těsto):

2 dcl černé pivo 14°
1/8 másla
200 g pískového cukru
2 celá vejce
5 vrchovatých lžic kakaa
200 g hladké mouky
1 prášek do pečiva
dortová forma (průměr 30 cm)

Suroviny (poleva):
1/8 másla
1 dl černého piva 14°C
celá tabulka 70% čokolády
100 g pískového cukru
1 kysaná smetana
1 lžička rozpustné kávy

Postup (těsto):
Do mísy vložíme rozpuštěné máslo, přidáme 2 žloutky a pískový cukr. Směs šleháme až se pískový cukr zcela rozpustí. Přidáme 2 dcl piva, kakao a "prosetou" mouku. Vše ušleháme do hladkého těsta a poté už jen zlehka vmícháme sníh ze 2 bílků a prášek do pečiva. Nalijeme do dortové formy, pečeme 25 - 30 minut při teplotě 150°C.

Postup (poleva):
Čokoládu zcela rozpustíme ve vodní lázni, přidáme máslo, cukr, kysanou smetanu, pivo a kávu. Vše vyšleháme metličkou do hladké hmoty, kterou nalijeme na vychladlý čokoládový dort.

Dobře vychlazený dort můžeme ozdobit vlašskými ořechy a vanilkovým cukrem.