Rozhlas u plotny (Pečená jehněčí kýta) - 4.3.
Šéfkuchař z restaurace Kaskáda v Liběchově pan Strnad má pro nás recept, který již předznamenává Velikonoce, tedy recept na Pečemou jehněčí kýtu na zelenině s čerstvým listovým špenátem a mačkané brambory.
Recept pro 4 osoby.
Pečená jehněčí kýta
Suroviny:
1kg jehněčí kýty
sůl
čerstvý rozmarýn
tymián
1kg mrkve
0,5kg rajčat
0,5kg cibule
Jehněčí kýtu očistíme, po případě zpevníme provázkem, položíme na nakrájenou zeleninu lehce osolíme. Posypeme čerstvými bylinkami, polijeme vodou zakryjeme pokličkou a zlehka pečeme asi na 140 - 150 stupňů cca 60-90 min. podle masa, poté zvýšíme na 170 stupňů, pečeme cca 15 min ( než má maso barvu ).
Špenát
cibule
česnek
sůl
bílý pepř
V době pečení masa si připravíme čerstvý špenát, který propláchneme vodou
( bývá hodně špinavý ), odstranit stonky poté ho nasekáme nožem. Nakrájíme si cibuli nahrubo a česnek na plátky - mírně orestujeme, přidáme špenát a dochutíme solí a bílým pepřem. Kdo má rád špenát smetanový, může nakonec přidat smetanu a lehce provařit.
Brambory
0,8kg brambory
0,15kg másla
0,2 pórku
Rozpustíme máslo (pozor ať se nespálí), přidáme pokrájený pórek a orestujeme. Přidáme uvařené brambory a rozšťoucháme, popřípadě dochutíme solí.