Rozhlas u plotny (Pardubický perník - zjednodušená receptura) - 19.8.

Rozhlas u plotny

Pavel Janoš, "Král perníku", pochází z perníkářské rodiny s hlubokou tradicí. Nemohl se s námi proto podělit o nic jiného, než o recept na tradiční pardubickou laskominu.

Pardubický perník

Suroviny:
70 dkg hladké mouky
20 dkg moučkového cukru
20 dkg medu
5 dkg meruňkového džemu (je typický právě pro pardubický perník)
5 dkg tuku
4 vejce
1 lžička skořice
1 lžička koření do perníku (anýz, hřebíček, nové koření, badyán, koriandr, skořice a trochu pepře)
1 dkg jedlé sody

Suroviny (poleva):
30 dkg moučkového cukru
2 bílky
citronová šťáva

Postup:
Těsto je třeba důkladně prohníst a nechat 1 den odpočinout při pokojové teplotě a přiklopené, nebo přikryté igelitem. Vykrájené tvary pečeme v troubě vyhřáté zhruba na 180°C a hotové ještě za horka potřete rozšlehaným vejcem. Bílky na polevu řádně rozšleháme a můžeme zdobit!