Rozhlas u plotny (Ossobuco in bianco)
U rozhlasové plotny nám tentokrát uvařil Richard Tesařík, hudebník ze skupiny YoYo Band.
Ossobuco in bianco
Suroviny pro 6 osob:
6 ks nasekaných telecích kolínek, max. 4 cm tlusté
hladká mouka
máslo
olivový olej
pepř
bílé suché víno
citronová kůra
petrželka
Suroviny (parmezánové rizoto):
máslo
rýže
víno
parmezán
Postup:
Kolínka osolíme, lehce obalíme v hladké mouce, osmažíme na másle a troše olivového oleje. To vše pokud možno v širokém kastrolu, aby nebyly přes sebe. Poté opepříme a podlijeme bílým suchým vínem. Oheň zmírníme a pomaloučku, asi tak 2 hodiny, dusíme až do měkka. Je-li potřeba, podléváme. Díky struktuře masa vznikne úžasná krémovitá šťáva. Před dokončením jemně nasekáme dvě lžíce citronové kůry, bez bílé části, to kvůli hořkosti, a šest lžic petrželky. Dáme pod maso a velmi krátce prohřejeme. Podáváme s parmezánovým rizotem, příp. s kratšími těstovinami nebo s bílou rýží.
Postup (parmezánové rizoto):
Na másle osmažíme 5 hrstí rýže, která se hodí na rizoto. Za stálého promíchávání podlijeme trochou vína a později po troškách i vodou až je rizoto krémové. Musí být ale pořád trochu pevné na skus. Na závěr vmícháme nastrouhaný parmezán a ještě trochu másla.