Rozhlas u plotny (Marinovaný losos)
Zita Senková zvládá hravě nejen moderování, ale také vaření. Jako důkaz nám připravila lososa, tak trochu na finský způsob.
Marinovaný losos
Suroviny:
4 silnější plátky čerstvého lososa
1/3 hrnku hrubé soli
4 lžíce cukru krystalu
2 lžíce bílého pepře
1 hrnek čerstvého kopru
Postup:
Z lososa připravíme filety, ale neodstraníme kůži. Rybu otřeme papírovým ubrouskem, ale nemyjeme vodou. Pekáč vysypeme solí, položíme do něj dvě ryby kůží dolu a na ně položíme další kusy kůží nahoru. Posypeme zbytkem soli a pepřem, navrch nasypeme kopr. Pekáč obalíme alobalem a zatížíme. Pekáč dáme do chladného místa a necháme 1 až 3 dny marinovat. Rybu vyndáme, sůl otřeme a nakrájíme na tenké plátky. Podáváme s hořčicovou omáčkou.
Příprava zabere cca 20 minut.