Rozhlas u plotny (Linecký koláč s riccotou)
Věra Strnadová je redaktorka Českého rozhlasu Brno, toho času na mateřské. Mimo to je i vášnivou kuchařkou. O jeden ze sladkých receptů se s námi podělila.
Linecký koláč s riccotou (na formu o průměru 27 cm)
Suroviny (těsto):
300 g hladké mouky (můžeme zkusit i kombinaci 100 g špaldové a 200 g bílé pšeničné mouky)
210 g studeného másla (případně palmového tuku)
100 g moučkového cukru nebo agávového či rýžového sirupu
Suroviny (náplň):
500 g sýra riccota nebo můžeme namíchat 250 g riccoty a 250 g jogurtového tvarohu
100 ml smetany ke šlehání
3 vejce
strouhaná kůra z 1 citronu a z 1 pomeranče
85 g krupicového cukru
Postup:
Ze surovin vypracujeme těsto, které zabalíme do fólie a necháme jej alespoň 1/2 hodiny v lednici uležet. Vydrží odpočívat i do druhého dne.
1/4 těsta uschováme na zdobení. Dalším těstem vyložíme dortovou formu a pevně přitlačíme. Na 30 minut dáme chladit do lednice.
Riccotu rozšleháme se smetanou, vejci, cukrem a oběma kůrami. Přikryté necháme v lednici, až do doby použití. Vychlazené těsto ve formě po dně propícháme vidličkou, vyložíme alobalem, vysypeme čočkou nebo fazolemi a dáme do trouby předehřáté na 190°C. Pečeme 10 minut.
Pak vyjmeme z trouby, odstraníme alobal a fazole a necháme vychladnout. Do zchladlého korpusu dáme náplň a povrch uhladíme.
Zbytek těsta vyválíme do malých válečků a rozložíme do kříže na povrch koláče. Konce válečků vždy dobře přitlačíme ke korpusu.
Pečeme v předehřáté troubě na 190°C po dobu 35 minut, až je náplň tuhá. Necháme vychladnout ve formě.