Rozhlas u plotny (Kuře na víně se šalvějí)
Nejlepší someliér roku 2008 Tomáš Brůha nám prozradil recept na jednoduché jídlo, pokrm "z jednoho hrnce".
Kuře na víně se šalvějí
Suroviny:
kuřecí čtvrtky
brambory
cibule
česnek
houby
mrkev
šalvěj
sůl
pepř
koření na zvěřinu
olivový olej
1 - 2 dl vína, nejlépe Rulandské bílé, pozdní sběr
Postup:
Zeleninu očistíme, cibuli a česnek rozkrájíme na hrubší kostky. Na dno zapékací mísy dáme cibuli, česnek, brambory, mrkev, houby a na to šalvěj. Přikryjeme masem, osolíme, opepříme, přidáme zvěřinové koření. Kuřecí kousky ještě zakryjeme šalvějí, pokapeme olejem a zalijeme vínem.
Pečeme zakryté asi 60 - 75 minut při 170°C v horkovzdušné troubě. Na posledních 15 minut odkryjeme, aby se propekla kůrčička.
Šťávu pak ještě můžeme slít a zredukovat - dochutit vínem. Servírovaný pokrm pak pokapeme zredukovanou šťávou.