Rozhlas u plotny (Kičadi - základní harmonický pokrm)

Rozhlas u plotny

Jak skloubit tisícileté moudrosti s dnešním životním stylem? Poradil nám David Frej a přidal také recept na základní harmonizační pokrm.

Kičadi - základní harmonický pokrm

Suroviny:

1 šálek rýže basmati
1 lžíce olivového oleje
1 lžíce ghí (pokud nemáme, dáme 2 lžíce olivového oleje)
1 lžička černých hořčičných semínek (lze nahradit žlutými)
1/2 lžičky drceného římského kmínu
1 lžička kurkumy
1 šálek mungo dálu (lze nahradit červenou čočkou)
asi 6 šálků vroucí vody
1 lžíce celého koření garam masaly (lze vynechat)
sůl
koření podle konstituce

Postup:
Rýži několikrát propláchneme vlažnou vodou a necháme ji ponořenou ve vodě. V hrnci rozehřejeme olej i ghí a přidáme hořčičná semínka. Až začnou praskat, přidáme římský kmín, restujeme asi 1 minutu, pak přidáme kurkumu, restujeme pár vteřin, přidáme mungo dál propláchnutý teplou vodou, promícháme. Zalijeme 2 šálky vroucí vody, přivedeme k varu, vhodíme scezenou rýži, koření garam masala, opět promícháme a stáhneme plamen na minimum. Přikryté vaříme za častého míchání a přilévání vroucí vody. Kičadí musí mít kašovitou konzistenci. Doba vaření je asi 40 minut. Odstavíme z ohně, osolíme a přimícháme koření podle své konstituce.

Tip:
Kičadí nejlépe chutná posypané trochou kokosu, pokapané limetkovou nebo citronovou šťávou a s čerstvým nasekaným koriandrem. Také je výborné jako příloha k dušené nebo restované zelenině.