Rozhlas u plotny (Kapustnica)

Rozhlas u plotny

Slovenská herečka Claudia Vašeková nám připravila dobrotu, které se v její rodné zemi říká kapustnica. Z nám známé kapusty jsme ale nevařili...

Kapustnica

Suroviny:

1kg středně kyselého zelí i se šťávou
1/2 kg hovězí zadní
30 dkg vepřového masa - může být plecko
nožičku klobásky (nejlépe ostravské)
3 mrkve
2 petržele
1/4 celeru
pórek
sušené houby
1 brambor
stroužek česneku
velká cibule
bobkový list
celý pepř
nové koření
2 ks karpatského bujónu

Postup:
Do velikého hrnce nalijeme šťávu ze zelí, dolijeme vodou a přidáme hovězí maso nakrájené na kostičky spolu s celým pepřem, novým kořením, bobkovým listem, bramborou, česnekem, sušenými houbami a celou cibulí.

Později, když je hovězí částečně hotové, přidáme vepřové a nakrájenou klobásku.

Mezitím zpěníme máslo, hodíme na něj nakrájenou cibulku a pórek a na nich podusíme nahrubo nastrouhanou kořenovou zeleninu.

Když je maso hotové, přidáme zeleninu se zelím a bujón. A vaříme a vaříme... Podáváme s chlebem a kysanou smetanou.