Rozhlas u plotny (Kapustnica)
Slovenská herečka Claudia Vašeková nám připravila dobrotu, které se v její rodné zemi říká kapustnica. Z nám známé kapusty jsme ale nevařili...
Kapustnica
Suroviny:
1kg středně kyselého zelí i se šťávou
1/2 kg hovězí zadní
30 dkg vepřového masa - může být plecko
nožičku klobásky (nejlépe ostravské)
3 mrkve
2 petržele
1/4 celeru
pórek
sušené houby
1 brambor
stroužek česneku
velká cibule
bobkový list
celý pepř
nové koření
2 ks karpatského bujónu
Postup:
Do velikého hrnce nalijeme šťávu ze zelí, dolijeme vodou a přidáme hovězí maso nakrájené
na kostičky spolu s celým pepřem, novým kořením, bobkovým listem, bramborou, česnekem, sušenými houbami a celou cibulí.
Později, když je hovězí částečně hotové, přidáme vepřové a nakrájenou klobásku.
Mezitím zpěníme máslo, hodíme na něj nakrájenou cibulku a pórek a na nich podusíme nahrubo nastrouhanou kořenovou zeleninu.
Když je maso hotové, přidáme zeleninu se zelím a bujón. A vaříme a vaříme...
Podáváme s chlebem a kysanou smetanou.