Rozhlas u plotny (Kapr v sójovém přelivu)

Rozhlas u plotny

Radek Šofr, kolega z ČRo Leonardo, nám v době výlovů rybníků prozradil recept na trošku neobvyklou úpravu kapra.

Kapr v sójovém přelivu

Suroviny:

600 gramů kapra
20 gramů cukru
3 lžíce sojové omáčky
1 a půl lžíce bílého vína
1 lžíce octa
1 lžíce sádla
1 lžíce chilli omáčky nebo několik kapek Tabasca
1 lžíce zázvoru
1 lžíce kukuřičného škrobu (maiseny)
1 lžíce nakrájené pažitky
trochu oleje

Postup:
Očištěnou rybu nakrájíme na porce, např. na tradiční podkovy. V oleji rozmícháme lžíci kukuřičného škrobu, lžíci zázvoru a dvě lžíce sojové omáčky. Přikápneme Tabasco nebo chilli omáčku. Vzniklou směsí potřeme kapra a necháme v zapékací míse v chladu odležet. Pak pečeme v předehřáté troubě 15 až 20 minut. Mezitím na pánvi rozehřejeme jednu lžíci sádla, lžíci sojové omáčky, jednu lžíci octa, jednu a půl lžíce bílého vína a 20 gramů cukru. Za stálého míchání 2 minuty povaříme a nakonec přidáme jednu lžíci nakrájené pažitky. Porce kapra položíme na "nahřátý" talíř a přelijeme sojovým přelivem. Podáváme s bílým pečivem nebo hranolky.