Rozhlas u plotny (Čokoládové řezy, Hovězí s višňovou omáčkou)
Vařili jsme podle receptů našich prababiček. Recepty byly objeveny a vyzkoušeny v regionálním muzeu Mělník.
Čokoládové řezy
Suroviny:
120 g čokolády
140 g másla
100 g moučkového cukru
3 celá vejce
80 g mandlí
80 g hrubé mouky
sáček vanilkového cukru
máslo a mouka na plech
moučkový cukr na posypání
Postup:
Do změklé čokolády přidáme máslo a dobře utřeme. Pak přidáme moučkový cukr, vanilkový cukr, celá vejce a znovu důkladně třeme. Po 15 minutách tření přisypeme neloupané, strouhané mandle a mouku. Těsto rozetřeme na plech asi v 1 cm vrstvě a rychle upečeme v dobře vyhřáté troubě. Ještě teplé upečené řezy pocukrujeme a nakrájíme.
Hovězí s višňovou omáčkou
Suroviny:
75 g sušených šípků
1 g hřebíčku
1 g skořice
150 g sušených višní
1/3 l červeného vína
100 g housky
50 g cukru
2 citróny
750 g hovězího předního masa bez kosti
sůl
Postup:
Hrst sušených šípků, hřebíček, skořici a sušené višně utlučeme v hmoždíři a dáme uvařit do vývaru s uvařeného masa. Přilijeme červené víno, přidáme strouhanou usmaženou housku a cukr. Vše dobře rozmícháme, podle potřeby dolijeme vývarem a necháme vařit. Povařenou omáčku procedíme, přidáme do ní šťávu ze dvou citrónů a z nich ostrouhanou citrónovou kůru. Podáváme s uvařeným hovězím masem.