Rozhlas u plotny (Chutná rýže z Kazachstánu, Ryba podle Kazachstánců)
Míla Janáček se nedávno vrátil z unikátní rallye Hedvábná stezka. Z jedné ze zemí, kterou během závodu projížděl, si přivezl dva recepty. Samozřejmě, že se o ně s námi podělil.
Chutná rýže z Kazachstánu
Suroviny pro 6 osob:
750 g rýže
6 lžic na nudličky posekaných mandlí
2 stroužky utřeného česneku
1 střední cibule posekaná
4 lžíce vypeckovaných posekaných sušených datlí
4 lžíce vypeckovaných sušených švestek
3 posekané sušené meruňky
sůl podle chuti
250 g skopové nebo hovězí mleté maso, předem osmažené nasucho
1 lžíce olivového oleje
Postup:
Ve velké míse smícháme ovoce, mandle, cibuli, česnek, maso a sůl. Dáme vařit rýži a během vaření přidáme olej. Rýži necháme skoro uvařit (neslejemi ji) a potom k ní přidáme masovou směs, vše lehce, ale dobře, promícháme a rýži dovaříme.
Masová rýže se podává jako příloha, nebo jako samostatné jídlo, které je velice jednoduché a chutné.
Ryba podle Kazachstánců
Suroviny pro 4 osoby (vývar):
1 kg ryb
5 - 6 brambor
2 bobkové listy
sůl
celé pepře podle chuti
Suroviny pro 4 osoby (ostatní):
1 cibule pokrájená na kolečka
tuka na osmažení cibule
zeleninové listy (salát, čínské zelí atd.) pokrájené
Postup:
Vykuchanou a šupin zbavenou rybu vložíme do vařící vody (asi 1,5 l). Když se voda začne znovu vařit, tak se sejme šum a přidají se oloupané brambory. Když se začne opět vařit, vložíme sůl, pepř a bobkový list. Vše se vaří do měkka. Brambory a ryby se vyjmou na talíř.
Mezitím se připraví těsto, které se nechá asi 30 minut odpočinout. Těsto se vyválí na šířku 1,5 mm a nakrájí se na 8 cm čtverce. Ty se vloží do přecezeného vývaru z ryby a brambor.
Jakmile je těsto uvařené, rozloží se na plochý velký talíř, nahoru se nakupí ryba a dokola se rozloží brambory. Vše se posype usmaženou cibulí.
Do vývaru se nakrátko zavaří zeleninové listí. Vývar se podává samostatně v miskách.
Takto se může připravit pokrm z berana, koňského nebo hovězího masa. Nebo z kombinace všech tří druhů mas.