Rozhlas u plotny (Čáhan neboli itamegohan)

Rozhlas u plotny

Do země vycházejícího slunce, vzdáleného Japonska, jsme zavítali s Alicí Kraemerovou z Náprstkova muzea. Tamní kuchyni nám přiblížila chutným, samozřejmě rýžovým, pokrmem.

Čáhan neboli itamegohan

Suroviny:

3 hrnečky uvařené studené rýže
15 dkg masa (mletého, na malé asi 8 mm nakrájeného vepřového nebo kuřecího)
1 cibule
1 stroužek česneku
10 dkg čerstvých nebo mražených hub nebo 10 dkg různé zeleniny (paprika, čínské zelí, mrkev) nakrájené na malé kousky
2 vejce
2 lžíce oleje
sůl
pepř
3 lžíce sójové omáčky
na špičku nože cukru

Postup:
Na oleji se osmahne cibule, česnek, maso, houby, zelenina, vše se trochu podusí. Přidá se rýže, která se musí rozdrobit na zrnka. Osolíme, opepříme, mícháme a prohříváme. Nakonec přidáme na malé kousky nakrájené míchaná vejce, ochutíme sójovou omáčkou a trochou cukru. Pro zvýraznění chutí lze přidat i glutamát.