Rozhlas u plotny (Bramboračka v chlebu podle našich babiček)

Rozhlas u plotny

Jednou z nejtradičnějších českých polévek je zajisté bramboračka. Jak ji připravit na špičkové úrovni, ale v "babičkovské" kvalitě, poradil generální manager jedné pražské restaurace Ladislav Flídr.

Bramboračka v chlebu podle našich babiček

Suroviny pro 4 osoby:

3 velké brambory
1 velká mrkev
1 petržel
1/4 celeru
2 cibule
2 lžíce hladké mouky
2 lžíce sádla
2 - 3 lžíce oleje
100 g žampionů
4 stroužky česneku
lžička soli
špetka kmínu
špetka vegety
2 lžíce polévkového koření

Postup:
Cibuli si nakrájíme najemno a dáme do rozpáleného sádla, krátce orestujeme (necháme zesklovatět). Poté přidáme na kostičky nakrájenou očištěnou mrkev, petržel, celer, na plátky nakrájené žampiony, kmín a opět krátce orestujeme. Takto připravený základ zalijeme vodou cca 700 ml.
Přivedeme do varu a přidáme na kostičky nakrájené očištěné brambory. Opět necháme vařit. Na pánvi si připravíme světlou jíšku z mouky a oleje. Když jsou brambory poloměkké, přidáme do základu jíšku a důkladně rozšleháme metlou. Do takto připravené polévky přidáme majoránku, sůl, vegetu, polévkové koření, utřený česnek a necháme důkladně provařit.
Takto připraveno polévku podáváme v chlebu.