Rozhlas u plotny - 9.6. (Krém z Mascarpone a tří bylinek podávaný se zeleninovými špalíčky)

Rozhlas u plotny

Veronika Zemanová je novinářka, která píše o restauracích a kulinářství vůbec. Nám připravila jednoduchý recept na krém, který může být použit samostatně jako druh krémového salátu s přílohou. Suroviny jsou sezónní, právě teď jsou v hojném množství na trhu.

Krém z Mascarpone a tří bylinek podávaný se zeleninovými špalíčky

Suroviny pro 6 osob:

300 g Mascarpone (italský smetanový sýr)
2 lžíce tekuté smetany
1 lžíce nadrobno nasekané čerstvé bazalky
1 lžíce nadrobno nasekané čerstvé řeřichy
1 lžíce nadrobno nasekaného čerstvého kopru
2 lžíce extra panenského olivového oleje
4 karotky
1 kedlubna
3 celerové řapíky
1 salátová okurka
pepř
sůl

Postup:
Mascarpone metlou nebo v mixéru důkladně rozšleháme spolu se smetanou, olivovým olejem, bazalkou, řeřichou a koprem. Dochutíme špetkou soli a čerstvě umletým pepřem. Přemístíme do misky a dáme vychladit do lednice na alespoň 1 hodinu. Karotku a kedlubnu omyjeme a oloupeme. Okurku a řapíkatý celer omyjeme a vše nakrájíme na špalíčky o šířce asi 1 cm a délce asi 6 cm. Misku s krémem položíme doprostřed velkého talíře, okolo rozmístíme špalíčky zeleniny a podáváme.