Rozhlas u plotny - 8.7. (Domácí chléb podle Tona Stana)

Rozhlas u plotny

Host Odpoledního kolotoče s Janem Burdou byl známý slovenský a český fotograf Tono Stano, pro kterého je inspirativní představa nejen fotografování, ale i vaření a pečení. Nejprve studoval v Bratislavě na Střední uměleckoprůmyslové škole a poté v Praze na Katedře fotografie FAMU. Hodně cestuje a nedávno s rodinou navštívil svoji sestru na Kypru. Řekl nám, že na severu mají Kypřané touhu vytvořit bohatou hostinu podobou orientálním pohádkám a rádi se u jídla setkávají ve velkém množství kolem velkého stolu. Prozradí recept na originální domácí chléb, který sám peče.

Domácí chléb podle Tona Stana
Suroviny:

1 kg hladké mouky
1 kg celozrnné mouky
ovesné vločky,
pšeničné klíčky
trochu soli
1 kostka droždí (rozmíchaná ve vodě) na 1 kg mouky

Postup: Zpracujeme ne moc tuhé těsto, můžeme přidat i olivový olej. Přikryjeme utěrkou a těsto necháme kynout. Objem těsta by se měl minimálně jednou zvětšit. Po vykynutí těsto rozdělíme na čtyři části; do jedné přimíchám např. rozemletý čerstvý zázvor; do druhé vlašské ořechy, do další nasekané sušené švestky nebo sýr a vytvořím čtyři různé chutě chlebů. Výborné je také přidat nadrobno nakrájenou cibulku a čerstvé bylinky.
Prohnětená těsta nechám znovu kynout a poté pečeme.
Hlavní zásadou je se o takový chléb vždy rozdělit.