Rozhlas u plotny - 8.6. (Zapékané palačinky plněné špenátem, Kovbojské fazole, Ďábelské kuličky)

Rozhlas u plotny

Jídlo za 40 nebo 55 Kč. Je možné za tak málo peněz nasytit teplým pokrmem čtyřčlennou rodinu? Šéfredaktorka Lea Slámová nám dokázala, že to jde.

Zapékané palačinky plněné špenátem

Suroviny pro 4 osoby:

lité těsto na palačinky
500 g mladého špenátu
1 malá cibule
1 prolisovaný stroužek česneku
40 g slaniny
sůl
pepř
strouhaný muškátový oříšek
2 lžíce strouhaného sýra
máslo nebo olej na pečení a potření

Postup:
Obvyklým způsobem si připravíme palačinky a uchováme je horké. Oloupanou cibuli nasekáme najemno, slaninu na kostičky. Špenát propláchneme a spaříme vroucí vodou. Ihned ho scedíme do síta a zchladíme pod studenou vodou. Necháme jej okapat a vodu lehce vymačkáme. Špenát pak nadrobno nasekáme. Slaninu lehce rozškvaříme, přidáme cibuli s česnekem a necháme zpěnit. Přimícháme špenát, osolíme, opepříme a ochutíme muškátovým oříškem. Prohřejeme. Palačinky naplníme špenátem a sbalíme. Zapékací nádobu vymažeme a poskládáme do ní naplněné palačinky. Posypeme strouhaným sýrem a potřeme máslem nebo olejem. Zapečeme v předehřáté troubě dozlatova. Jako přílohu podáváme listový salát.

Kovbojské fazole

Suroviny pro 4 osoby:

1 konzerva červených fazolí ve slaném nálevu
1 velká cibule
1 lžíce oleje
250 g mletého masa (nebo točeného salámu)
sójová omáčka
3 stroužky česneku
špetka chilli koření

Postup:
V rozpáleném oleji necháme na hlubší pánvi zesklovatět najemno nasekanou cibuli, přidáme rozdrobené mleté maso (pokrájenou uzeninu) a vše opečeme. Na připravenou směs nasypeme scezené fazole, ochutíme sójovou omáčkou, česnekem a špetkou chilli koření. Všechny ingredience pečlivě promícháme a prohřejeme. Podáváme s tmavým pečivem.

Ďábelské kuličky

Suroviny pro 4 osoby:

400 g mletého vepřového masa
1 vejce
1 cibule
1 žemle
mléko na navlhčení žemle
1 lžička mleté sladké papriky
150 ml ostrého kečupu
sůl

Postup:
Mleté maso smícháme s cibulí, vejcem, v mléce navlhčenou žemlí, solí a paprikou. Z masové směsi v dlani vyválíme menší kuličky, které zvolna opečeme na rozpáleném oleji. Hotové masové kuličky zalijeme kečupem a krátce podusíme. Jestliže mají tendenci připalovat se, stačí je podlít vodou a omáčku pečlivě zamíchat.