Rozhlas u plotny - 8.4. (Insalata caprese)
Vladimír Poštulka je povoláním gurmet - kritik, což v praxi znamená, že hodnotí úroveň restaurací. U rozhlasové "plotny" nám uvařil klasický italský salát z proslulého ostrova Capri. Pro začátek jara je ideální, zvládne ho určitě i začínající kuchař - amatér a hodí se i jako předkrm.
Insalata caprese
Suroviny pro 4 osoby:
500 g rajčat
300 g sýra mozarella
6 lžic olivového oleje
bazalka
pepř
sůl
Postup:
Rajčata pečlivě omyjeme, osušíme a nakrájíme na tenké plátky. Důležitá je kvalita rajčat, nejvhodnější jsou samozřejmě domácí ze zahrádky, ale na ty je ještě brzy. Plátky rajčat položíme vedle sebe na talíře a osolíme, nejlépe mořskou krystalickou solí. Mírně opepříme čerstvě mletým pepřem. Potom nakrájíme na tenké plátky i sýr mozarella. Nejvhodnější je ten, jemuž se říká buffala, ten se připravuje z buvolího mléka. Čerstvé lístky bazalky ručně natrháme a položíme na sýr. Bazalku je dobré nekrájet nožem, pak totiž ztrácí chuť. Nakonec vše pokapeme olivovým olejem, pokud možno panenským neboli lisovaným za studena, jemuž se říká extra virgin. Podáváme s černým chlebem.