Rozhlas u plotny - 8.12. (Ladina polabská vánočka)

Rozhlas u plotny

Máte chuť na poctivou domácí vánočku, plnou rozinek a ořechů? Takovou si pro nás připravila šéfredaktorka jednoho gastronomického časopisu Jitka Rákosníková.

Ladina polabská vánočka

Suroviny:

200 g hladké mouky
300 g polohrubé mouky
špetka soli
100 g cukru krupice
1 vanilkový cukr + 1 na pocukrování
muškátový oříšek
1 kostka droždí (42 g)
250 ml mléka, vlažného
3 žloutky + bílky na potření
kůra z 1 dobře omytého cironu
100 g másla + oříšek sádla
rum podle chuti
rozinky a vlašské ořechy
moučkový cukr na poprášení

Postup:
Do mísy "prosijeme" oba druhy mouky, přisypeme oba druhy cukru a špetku soli. Nastrouháme kousek muškátového oříšku a citrónovou kůru. K suchým surovinám rozdrobíme droždí. V mléce rozšleháme žloutky a vlijte je do mísy. Nakonec vlijeme vlažný, rozpuštěný tuk (máslo i sádlo) a rum a vařečkou (nebo v kuchyňském robotu) vypracujeme tužší vláčné těsto. Poprášíme je trochou hladké mouky a dáme na teplé místo stranou průvanu kynout.
Vykynuté těsto přemístíme na pomoučený vál a utvoříme z něj silnější válec. Ten rozdělíme na 13 stejných dílů. Z každého pak vyválíme tenký váleček. První a druhou vrstvu vánočky spleteme ze čtyř válečků.
První přeneseme na plech pokrytý pečícím papírem, trochu zploštíme dlaněmi, potřeme bílkem a posypeme ořechy a rozinkami. Přidáme druhou vrstvu (také ze 4 válečků, posadíme ji na první, opět zploštíme, potřeme bílkem a posypeme ořechy a rozinkami).
Třetí vrstvu spleteme jako klasický cop ze tří válečků, umístíme na první dvě, opět potřete bílkem a pokud chceme, ještě posypeme směsí ořechů a rozinek.
Úplně navrch položíme poslední vrstvu svinutou ze dvou válečků, celou vánočku potřeme bílkem a posypeme ořechy.
Vánočku zpevníme vpíchnutím několika špejlí a dáme do trouby vyhřáté na 200°C.
Asi po 10 minutách zmírníme teplotu na 180°C, a při této teplotě vánočku dopečeme (je dobré ji zakrýt alobalem, aby se nám příliš nepřipekla seshora). Pečení by nemělo trvat déle než 40 minut. Pokud si nejsme jistí, zda je vánočka dobře propečená, provedeme test špejlí - vyjmeme jednu ze zpevňujících a když bude po vyjmutí suchá, vánočka je hotová. Necháme ji chvilku chladnout na plechu a vychladlou pocukrujeme směsí moučkového a vanilkového cukru.