Rozhlas u plotny - 7.7. (Mrkvová omáčka s kuřecími krutonky)

Rozhlas u plotny

Smetanovou omáčku z dostupné a tradiční zeleniny jsme si uvařili s Vladimírem Valentou.

Mrkvová omáčka s kuřecími krutonky

Suroviny:

0,5 dl olivového oleje
1 dl slunečnicového oleje
5 mrkví
1 velká cibule
větší špetka oregana (lepší je svazeček čerstvého a nasekaného)
1 zeleninový bujon
1 dl smetany (nebo šlehačky)
solamyl
špetka soli
3 kuřecí prsa a široké nudle (třeba babiččiny) nebo 4 porce rýže

Postup:
Kuřecí prsa nakrájíme na přibližně stejné kostičky (kousky), pokapeme citronem, osolíme a obalíme v suchém solamylu. Na rozpáleném slunečnicovém oleji zprudka osmažíme dozlatova. Vyjmeme, dáme do cedníku a olej necháme okapat. Poté je vysypeme na talíř a přikryjeme, aby nevychladly.

Cibuli nakrájenou na střední kousky zpěníme na olivovém oleji a hned přidáme mrkev nastrouhanou na jemné nudličky. Necháme chvilku osmahnout, přidáme oregano, dvakrát, či třikrát prohodíme (nebo zamícháme) a podlijeme 2 dl horké vody s rozmíchaným bujonem. Povaříme asi 8 minut a rozmixujeme ponorným mixerem. Na závěr vmícháme smetanu, či šlehačku.

Paralelně s omáčkou vaříme nudle (nebo rýži):
Na uvařené a scezené nudle nalijeme omáčku, posypeme kuřecími krutonky a zakápneme olivovým olejem.