Rozhlas u plotny - 7.7. (Lasagne al forno)

Rozhlas u plotny

Náš pondělní host Matteo Brogi už v našem pořadu jednou vystupoval a mnozí z vás psali, že by jej chtěli slyšet znovu. Matteo se narodil v Itálii, jeho otec je Ital, ale matka je Češka, takže Matteo mluví velmi dobře česky a slyší i na jméno Matěj. Nyní pracuje v pražské restauraci Divinis, která se specializuje, jak jinak, na italskou kuchyni. Dnes bychom si s ním rádi povídali o typické italské lahůdce a tou jsou těstoviny zvané lasagne.

Lasagne al forno
Suroviny pro 6 porcí:

300 g těstovin,
50 g másla,
50 g mouky,
1 dl mléka,
1 cibule,
1 mrkev,
1 řapíkatý celer,
100 g slaniny,
200 g mletého hovězího masa,
3 lžíce olivového oleje,
1 dl bílého vína,
200 g rajčatového protlaku,
1 dl hovězího vývaru,
50 g parmezánu,
oregano, pepř, sůl

Postup:
Nejprve připravte ragú bolognese. Nakrájejte cibuli, mrkev, řapíkatý celer a slaninu, na pánvi osmažte, potom přidejte mleté maso a olivový olej. Vše zalijte bílým vínem a duste pod pokličkou asi 15 minut. Občas zamíchejte. Nakonec přidejte rajčatový protlak a hovězí vývar. Bez pokličky za stálého míchání nechte vydusit. Okořeňte oreganem, pepřem a solí.
Plátky lasagní vařte asi 5 minut ve slané vodě. Potom dejte na dno pekáčku vrstvu ragú, na ni plátky lasagní, pak opět raú a opět lasagne, až bude pekáček plný. Nakonec polijte vše bešamelovou omáčkou, kterou připravíte z mléka, mouky a másla, okořeníte čerstvě mletým pepřem. Než dáte pekáček do trouby zapéct, posypte vše čerstvě nastrouhaným parmezánem. Pečte asi 20 minut při 200°C.