Rozhlas u plotny - 7.1. (Brambory zapečené s hlívou ústřičnou)

Rozhlas u plotny

Jaroslav Holoubek je jeden z posledních renesančních lidí. Píše básně, miluje a umí vařit dobrá jídla, vyučuje na vysoké škole a angažuje se v hnutí slow food...

Brambory zapečené s hlívou ústřičnou

Suroviny:

1/2 kg brambor
15 dkg hlívy ústřičné
olej
1 cibuli
1 žlutou papriku
1 zelenou papriku
3 rajčata
1 cm čerstvého oloupaného kořenu zázvoru
3 vejce
2 dcl mléka
trochu mletého pepře
trochu Solčanky

Příprava:
Brambory vaříme ve slupce do poloměkka, pak je oloupeme a nakrájíme na plátky. Skleněnou misku nebo pekáček vymastíme olejem a položíme do něj polovičku brambor. Na oleji osmahneme nakrájenou cibulku a na kousky nakrájenou hlívu ústřičnou, přidáme nastrouhaný zázvor, špetku pepře a dochutíme Solčankou. Hlívou pak posypeme brambory a na to položíme na plátky nakrájená rajčata a papriky. Znovu přidáme trochu Solčanky a pokryjeme druhou vrstvou plátků brambor. V mléku rozšleháme vajíčka a přidáme opět trochu Solčanky a tím vše ve skleněné misce zalijeme. Pečeme ve vyhřáté troubě při teplotě 200° C asi 20 minut.