Rozhlas u plotny - 6.5. (Lasagne z grilované cukety, lilku a buffalo mozzarelly)

Rozhlas u plotny

Miroslav Hanzal je šéfkuchařem. Začíná léto a v jeho domovské restauraci právě ohlašují nový sezónní jídelní lístek. Na ten se můžeme teprve těšit. Z toho aktuálního ale můžeme ochutnávat právě teď.

Lasagne z grilované cukety, lilku a buffalo mozzarelly

Suroviny pro 4 osoby:

1 větší lilek
2 cukety
4 větší rajčata, nakrájená na plátky o síle 0,5 cm
3 ks buffalo mozzarelly (můžeme nahradit běžnou mozzarellou)
2 dl olivového oleje
1 lžíce balsamikového octa
40 g strouhaného parmazánu
1 lžíce nasekaného čerstvého rozmarýnu
oregáno
sůl

Postup:
Lilek seřízneme u stonku, neloupaný jej nakrájíme podélně na plátky asi 0,5 cm silné. Totéž provedem s cuketou. Rajčata rovněž nakrájíme na tenké plátky. Vše potřeme olivovým olejem a ogrilujeme. Potom odložíme stranou, osolíme, přidáme rozmarýn, balsamikový ocet, olivový olej a necháme asi hodinu marinovat. Ohnivzdornou misku vymažeme olivovým olejem a střídavě pokládáme vrstvy lilku, posléze vrstvu strouhaného parmazánu, cuket a rajčat, vrstvu na plátky nakrájené mozzarelly. Podle chuti osolíme a ochutíme oregánem. Toto opakujeme ještě jednou. Protože je parmazán sám o sobě slaný, se solí opatrně. Poslední vrstvu posypeme strouhaným parmazánem, pokapeme olivovým olejem a pečeme v předehřáté troubě na 170°C asi 30 minut. Podáváme s bílým pečivem.