Rozhlas u plotny - 6.4. (Velikonoční beránek)

Rozhlas u plotny

Náš dnešní host Josef Vích je šéfcukrářem v legendární pražské cukrárně a protože se blíží Velikonoce, budeme si povídat o nich.

Velikonoční beránek

Suroviny pro 4 osoby:

300 g másla,
100 g tvarohu,
4 vejce,
200 g cukru,
1 balíček vanilkového cukru,
1 balíček kypřícího prášku,
250 g hladké mouky,
100 g rozinek,
50 g rumu na naložení rozinek,
50 g másla na vymazání formy,
100 g hrubé mouky na vysypání formy

Postup:
Rozinky namočte v rumu a nechte asi hodinu. Vymažte formu na beránka máslem a vysypte hrubou moukou. Těsto připravte tak, že máslo s cukrem a tvarohem vyšleháte do hladka. V druhé misce vyšlehejte bílky s vanilkovým cukrem a postupně přidávejte žloutky. Ručně spojte utřené máslo a vejce tak, aby vznikla hladká nadýchaná směs. Poté opatrně přidávejte předem prosátou mouku spojenou s kypřícím práškem a rozinkami máčenými v rumu. Promíchejte. Naplňte těstem formu a pečeme na 160°C asi 40 - 45 minut. Upečeného beránka nechte hodinu odstát a poté vyklopte. Dohotovujte podle vlastní chuti buď politím čokolády nebo jen pocukrováním. Dozdobte mašlí, šikovnější hospodyňky mohou beránkovi doplnit oči (například z kávových zrnek).