Rozhlas u plotny - 6.2. (Červené zelí se zajímavým knedlíkem)

Rozhlas u plotny

Jan Všetečka, zástupce šéfkuchaře jedné pražské restaurace se před nedávnem vrátil z prestižní kuchařské soutěže Bocuse d'Or. Možná, že právě odsud si přivezl recept na trošku předělané "knedlo, zelo, vepřo".

Červené zelí se zajímavým knedlíkem

Suroviny:
Červené zelí:

1/2 hlávky červeného zelí
150 ml červeného vinného octa
250 ml Rybízový džus
6 polévkových lžic rybízového želé
10 g kmínu
50 g kachní nebo vepřové sádlo
pepř
sůl

Knedlík:
bílý chléb - může být toastový
100 g špeku, i zauzeného
50 g másla
50 g čerstvé petrželové natě
250 ml mléka
100 g šalotky
1 vejce
sůl
pepř

Postup:
Červené zelí:

Červené zelí nakrájíme na tenké nudličky. Želé rozpustíme v kastrůlku spoečně s džusem, sádlem a vinným octem. Poté vložíme zelí, dle chuti osolíme, opepříme a přidáme kmín. Vše vaříme "táhnutím" asi 15 minut, tak, aby bylo zelí "na skus" (tj., aby se dalo kousat). Poté zelí necháme okapat a zbytek tekutiny svaříme na konzistenci sirupu. Smícháme se zelím a podáváme.

Knedlík:
Z chleba odstraníme kůrky, roztrháme ho na kousky a ty zalijeme v misce horkým mlékem. Přidáme vejce, šalotku a petrželovou nať. Vložíme nakrájený špek, dosolíme, dopepříme. Důkladně promícháme a takto připravenou směs balíme do navlhčených utěrek a pevně svazujeme. Vaříme 20 - 25 minut.

Recept se hodí k jakémukoliv pečenému masu. Lze ho ale jíst i bez masové přílohy.