Rozhlas u plotny - 5.2. (Jehněčí lýtko s dýňovou kaší a soté z hřibů)

Rozhlas u plotny

Radek Hasman je šéfkuchařem v pražské restauraci, která má italského majitele i italský styl. Připravili jsme si s ním jehněčí lýtko, podle kterého v tomto období vaří.

Jehněčí lýtko s dýňovou kaší a soté z hřibů

Suroviny pro 4 osoby:
Jehněčí lýtko:

4 x 250 g jehněčích lýtek
100 g mrkev
100 g celer
100 g cibule
200 ml červené víno
300 g loupaná rajčata
50 g rozmarýn
70 g máslo
sůl
pepř

Dýňová kaše:
0,5 kg brambory
50 g máslo
100 ml smetana
1 kg dýně
20 g rozmarýn
sůl
pepř
70 ml olivový olej
50 g česnek

Soté z hřibů:
0,5 kg hřiby mražené
20 g česnek
10 g čerstvé chilli
70 ml olivový olej

Postup:
Jehněčí lýtko:
Jehněčí lýtko očistíme, osolíme a opepříme. Kořenovou zeleninu a cibuli nakrájíme a na oleji orestujeme do zlatova. Zalijeme vínem, přidáme loupaná rajčata a rozmarýn. Do hrnce vložíme jehněčí lýtko přikryté alobalem a necháme dusit v troubě na 160°C asi 2 hodiny.

Dýňová kaše:
Oloupané brambory nakrájíme a v osolené vodě uvaříme do měkka. Dýni oloupeme, zbavíme jader, nakrájíme na větší kostky a vložíme do pekáče s česnekem, olejem a rozmarýnem. Osolíme a opepříme. Přikryjeme alobalem a necháme péct na 160°C cca 45 minut. Po upečení vyjmeme pouze dýni a rozmixujeme ji ponorným mixerem. Kuchyňským robotem nebo metlou vyšleháme brambory s horkou smetanou a máslem. Do bramborové kaše přidáme dýňové pyré.

Soté z hřibů:
Na olivovém oleji orestujeme česnek a chilli. Přidáme nahrubo nakrájené hřiby a opět orestujeme na barvu. Osolíme, opepříme.

Omáčka:
Maso po upečení vyjmeme z hrnce. Vše v hrnci rozmixujeme s máslem a případně dochutíme solí, pepřem a špetkou cukru.