Rozhlas u plotny - 5.12. (Paté de tonno)

Rozhlas u plotny

V rozhlasovém studiu jsme přivítali Lauru De Barbieri. Narodila se v Itálii, žila v Německu, Francii a již 10 let si užívá krás stověžaté Prahy, kde se provdala. Mezi přáteli má pověst výborné kuchařky. Pro nás si připravila recept, který pochází od její babičky. Dá se připravit i jako hlavní jidlo a navíc je praktický, protože se připravuje den předem. Co tedy budeme připravovat? Tuňákovou paštiku.

Paté de tonno

Suroviny pro 4 osoby:

2 větší konzervy tuňáka v olivovém oleji
3 vejce
3 lžíce strouhanky
15 g ementálu
1 stroužek česneku
3 lžíce olivového oleje
bílý vinný ocet
svazek listové petržele
hrst rukoly

Postup:
Ideální je, když použijete kvalitní filet z tuňáka konzervovaný v olivovém oleji, který se v Itálii prodává na trhu ve velkých plechovkách a jmenuje se "ventresca di tonno". Lze ale použít i konzervy, které se dají koupit v Česku. Strouhanka by měla být domácí a ementál pravý. Olivový olej by měl být panenský, tedy extra vergine, nejlépe z malých černých ligurských oliv "taggiasche". Tuňáka nechte odkapat, dejte ho do mísy, rozdrobte vidličkou a smíchejte s vejci a se strouhankou. Dále jemně vmíchejte ementál nakrájený "en julienne" (to jsou takové podlouhlé kostičky). Pak vezměte kus bílé lněné nebo bavlněné látky a vytvořte na ní ze směsi váleček (prakticky jako knedlík). Dobře sformujte, pevně utáhněte a na obou koncích zavažte nití. Váleček pak dejte do vroucí vody a vařte alespoň půl hodiny. Po vyjmutí z vody jej zatižte třeba prkýnkem. Když vychladne, dá se přes noc do ledničky. Druhý den se krátce před jídlem rozbalí a paté se nakrájí na co nejtenčí plátky.
Podává se na oválné míse ozdobený rukolou a omáčkou, kterou také servírujte zvlášť. Připravuje se tak, že rozmixujete jemně nasekanou petržel s česnekem a pak podle potřeby a chutě pomalu přidáváte olivový olej a trochu vinného octa.