Rozhlas u plotny - 4.6. (Rizoto s chřestem)

Rozhlas u plotny

Monika Michálková je novinářka, která se specializuje na italskou kuchyni. Mluvili jsme s ní o jejích zvláštnostech a zároveň jsme si připravili typicky italské rizoto, navíc sezónní, protože právě teď probíhá sezona chřestu nejen u nás, ale i v Itálii.

Rizoto s chřestem

Suroviny pro 4 osoby:

400 g rýže Arborio nebo Vialone nano
oříšek másla
3 šalotky
2 svazky zeleného chřestu
sklenka suchého bílého vína
strouhaný parmezán nebo jiný sýr
panenský olivový olej
pepř
sůl

Postup:
Chřest krátce povaříme v osolené vodě tak, aby změkl (nerozvařit). Vývar slijeme a uchováme. Hlavičky chřestu oddělíme od stonků a stonky rozmixujeme na krém. Najemno nakrájenou šalotku osmahneme na olivovém oleji až zesklovatí, přisypeme neomytou rýži a krátce orestujeme. K rýži přilijeme sklenku vína, necháme vstřebat, osolíme a opepříme. Poté postupně přiléváme za stálého míchání horký vývar z chřestu cca 10 minut tak, aby rizoto dosáhlo krémové konzistence. Přimícháme chřestový krém ze stonků a poté i hlavičky chřestu. Ještě asi 3 minuty povaříme. Vypneme oheň, přidáme nastrouhaný parmezán a oříšek másla, zamícháme a podáváme. Podle chuti ještě posypeme strouhaným parmezánem a popř. čerstvě umletým pepřem.