Rozhlas u plotny - 4.5. (Vitello tonato)

Rozhlas u plotny

Našimi dvěma studiovými hosty byla zpěvačka Elin Špidlová, kterou můžeme mimo jiné slyšet na koncertech jazzu v jedné pražské restauraci, kterou vlastní a "šéfkuchařuje" Maurizio Marino. Podělil se s námi o úpravu jednoho z nejchutnějších mas, tedy telecího. Jak sám říká: "Je to slavná tradiční italská lahůdka, kterou miluje každý Ital."

Vitello tonato

Suroviny pro 4 osoby:

700 g telecího masa
2 dl suchého bílého vína
2 stonky řapíkatého celeru
1 stroužek česneku
2 vaječné žloutky
200 g tuňáka v oleji
2 sardelky
2 lžičky kaparů
1 citron
5 lžic olivového oleje
bobkový list
pepř
sůl

Postup:
Maso (nejvhodnější je z kýty nebo ze svíčkové) nakrájíme na plátky a na polovině oleje z obou stran opečeme. Zalijeme bílým vínem, osolíme a opepříme. Přidáme bobkový list, rozetřený česnek a jemně nakrájený řapíkatý celer. Na středním ohni dusíme pod pokličkou asi 50 minut. Ze žloutků, zbytku oleje a citronové šťávy umícháme majonézu, do které přidáme maso tuňáka, rozmačkané vidličkou. Sardelky zbavíme kostí a nakrájíme na kousíčky, takto zpracujeme i kapary. Vše přidáme do omáčky a promícháme. Dušené telecí maso vyjmeme, položíme na talíř a zalijeme omáčkou. Necháme v chladu asi 3 hodiny. Podáváme s bílým chlebem.