Rozhlas u plotny - 31.10. (Dýňová polévka se skořicí a jablky v karamelu)

Rozhlas u plotny

Šéfkuchař Jan Brein nám dnes nabídl opravdu neobvyklou, ale chutnou polévku. Ta se podává zcela opačným způsobem než na jaký jsme zvyklí. Oslazena karamelem, studená a k tomu všemu na závěr jídelního menu jako dezert.

Dýňová polévka se skořicí a jablky v karamelu

Suroviny pro 4 osoby:
1 kg dýně
50 g cukru
250 g smetany
50 g másla
100 g olivového oleje
200 g jablek
skořice
sůl
tymián
citronová šťáva

Postup:
Dýni vydlabeme, oloupeme, nakrájíme na kostky, posypeme cukrem, zlehka osolíme, pokapeme olivovým olejem, přidáme pár snítek tymiánu a pečeme v troubě do měkka. Odstraníme trymián, dýni rozmixujeme, přidáme smetanu, dochutíme citronovou šťávou a cukrem a dáme vychladit. Jablka očistíme, nakrájíme na kostičky a orestujeme na másle. Posypeme trochou cukru a necháme zkaramelizovat. Studenou polévku pokapeme jablky v karamelu a poprášíme mletou skořicí.