Rozhlas u plotny - 30.5. (Tagara)

Náš dnešní host Stanislav Diviš je nejen známý výtvarník a vedle toho muzikant a člen rockové kapely Krásné nové stroje. Je rovněž spolumajitelem oblíbeného vinného klubu Bokovka a mezi přáteli má pověst velkého labužníka a výtečného kuchaře. Vybral recept na tradiční bosenské jídlo, jmenuje se tagara. Tagara je zároveň název hliněné nádoby, v níž se jídlo připravuje. Je to nádoba podobná římskému hrnci s poklici. Je z porézního a hrubšího materiálu (hlína s ostřicí) a jídlo se v ní zároveň dusí i zapéká. Tagara má chuťovou paměť, to znamená že nasává postupně jednotlivé chutě připravovaných jídel a obohacuje jimi další připravovaná jídla.

Tagara
pro 4 porce Ideální je použít tři druhy masa:
jehněčí, telecí a hovězí, nejlépe s kostí.
Zelenina:
brambory, cibule, česnek, mrkev, petržel, čerstvá paprika.
Koření:
sůl, pepř, sladká paprika, trocha oleje.

Postup::
Do tagary dáme trošku oleje, cibuli (celou, nebo nakrájenou na větší kusy), česnek (celé stroužky) a hned přidáme osolené, opepřené a opaprikované maso nakrájené na větší kusy. Vložíme do předehřáté trouby na 200°C. Pečeme 1,5 hodiny a pak přidáme mrkev a petržel (celou). Po další půlhodině přidáme brambory a "na vrch" celé čerstvé papriky. Pečeme ještě hodinu. Dle potřeby v průběhu pečení podléváme vodou. Jako přílohu doporučujeme čerstvý chléb.