Rozhlas u plotny - 30.1. (Koblihy)

Rozhlas u plotny

Jitka Rákosníková je šéfredaktorkou kulinářského časopisu. Nevěnuje se jenom tvorbě tohoto magazínu, ale také dobře a ráda vaří a mimo jiné vydala také několik kuchařek. Protože jsem si již delší dobu nepřipravovali sladký pokrm, uvařila nám chutné koblihy.

Koblihy

Suroviny:

500 g polohrubé mouky
3 vanilkové cukry
kůra z dobře omytého citronu
1 balíček droždí (42 g)
250 ml teplého mléka
50 g rozpuštěného másla
rum
4 - 5 žloutků
špetka soli
pikantní hustá marmeláda na plnění

Postup:
Vejce rozklepneme o hranu misky a překlápěním mezi půlkami skořápky necháme vytéci bílek. Hranou skořápky nakonec oddělíme také takzvané poutko, které váže bílek ke žloutku. Žloutky dáme do jiné misky. Do mísy prosejeme mouku se špetkou soli, cukr a citronovou kůru. Uprostřed uděláme důlek, vlijeme žloutky, mléko zhruba pokojové teploty, vlažné máslo a rum. Těsto pak při smažení nenasaje tolik tuku. Do tekutiny v míse rozdrobíme droždí. Je důležité, aby teplota mléka byla taková, abychom v něm byli schopni udržet prst - horké by spařilo droždí a těsto by nevzešlo. Obsah mísy dobře promícháme. Zpracujeme v hladké, vláčné těsto. Lehce ho poprášíme hladkou moukou, zakryjeme čistou utěrkou a dáme kynout asi na hodinu na teplé místo bez průvanu, až zhruba zdvojnásobí objem.
Těsto přemístíme na pomoučený vál a válečkem ho rozválíme do tvaru obdélníku o tloušťce asi jeden a půl centimetru. Lžící navršíme na polovinu obdélníku hromádky oblíbené marmelády či džemu. Měl by být hodně hustý, aby z koblih nevytékal. Překlopíme druhou půlkou těsta a vykrajovátkem nebo sklenicí tvoříme koblihy. Zbytky těsta spleteme do pletýnek či copánků. V kastrolu rozpálíme vyšší vrstvu oleje a koblihy i ostatní tvary smažíme z obou stran.