Rozhlas u plotny - 29.5. (Nudle s cuketou)

Rozhlas u plotny

Vladimír Poštulka je spisovatel a textař, ale také známý labužník. Připravil nám jednoduchý recept na úpravu cuket, který by se dal charakterizovat jako kombinace italského a českého přístupu. Pro někoho možná trošku překvapivého.

Nudle s cuketou

Suroviny pro 4 osoby:

600 g nudlí
2 malé cukety
50 g slaniny
2 stroužky česneku
2 rajčata
4 lžíce pecorina
4 lžíce olivového oleje
hrst bazalky
pepř
sůl

Postup:
Klasické široké nudle uvaříme tak, aby byly "al dente", tedy ani málo, ani moc. Cukety nakrájíme na kostičky a vhodíme do vařící vody. Necháme je tam však jen asi 20 vteřin, vyjmeme je a odložíme stranou. Slaninu nakrájíme na kostičky a na pánvi ji necháme zezlátnout, potom přidáme oloupaný a na jemné plátky nakrájený česnek. Ten, jakmile začne zlátnout, i se slaninou vyjmeme a odložíme stranou. Rajčata zbavíme slupky, nakrájíme je na kousíčky a podusíme na zbylém tuku. Osolíme a opepříme čerstvě mletým pepřem. Nakonec přidáme čerstvou bazalku natrhanou na kousíčky. Na oleji zprudka opečeme kostičky cuket. Do odkapaných horkých nudlí vmícháme nejprve slaninu a česnek, potom rajčatovou omáčku. Na každou porci položíme osmažené kostičky cuket. Posypeme čerstvě strouhaným sýrem.