Rozhlas u plotny - 29.12. (Vepřová pečeně s omáčkou Robert)

Rozhlas u plotny

Vlasta Lavalová vzpomněla recept na omáčku Robert. Je vpravdě pohádkový. Už v 17. století se o omáčce "sauce Robert" zmiňuje Charles Perrault, autor mnoha francouzských pohádek.

Vepřová pečeně s omáčkou Robert

Suroviny:

1 kg vepřové pečeně
30 g másla
2 lžíce oleje
4 cibule
0,5 litru bílého vína
sůl
pepř

Omáčka Robert:
0,25 litru vývaru z masa nebo masoxu
tymián
bobkový list
3 hřebíčky
1 rovná lžíce hladké mouky
10 g másla
2 lžíce hořčice

Postup:
Celý kus masa opečeme na oleji ze všech stran, potom k němu přidáme drobně krájenou cibuli, kterou necháme zrůžovět, a vše podlijeme bílým vínem a vývarem. Přidáme bobkový list, pepř, tymián, sůl a necháme asi hodinu mírně dusit. Kdyby se voda vyvařovala příliš rychle, přilijeme další. Když je maso měkké, smícháme máslo s moukou a zavaříme je do šťávy. Před podáváním zamícháme do omáčky ještě 2 lžíce hořčice. Jako příloha se podává bílá veka a vařený květák.