Rozhlas u plotny - 28.4. (Tuňák se špenátovým salátem)

Rozhlas u plotny

Tomáš Černý je šéfkuchařem v nové pražské restauraci, specializované na italskou kuchyni. Ryba pevně spjatá s touto jihoevropskou zemí je bezesporu tuňák. A právě salát obsahující tuto ingredienci jsme si s hostem připravili.

Tuňák se špenátovým salátem

Suroviny pro 4 osoby:

600 g tuňáka
2 lžíce strouhané citronové kůry
2 lžíce strouhané pomerančové kůry
hrst špenátových listů
3 lžíce olivového oleje
1 lžíce vinného octa
1 pomeranč
1 lžička medu
pepř
sůl

Postup:
Očištěné a rozporcované maso tuňáka lehce osolíme a opepříme čerstvým drceným pepřem. Obalíme v citrónové a pomerančové kůře a zprudka opečeme z obou stran. Jakmile je tuňák opečený, odložíme maso stranou tak, aby zůstalo teplé. Necháme ho lehce odpočinout. Mezitím si připravíme salát: vymačkáme pomeranč, přidáme olivový olej, sůl, pepř, med a bílý vinný ocet. Vše rozšleháme a do šťávy vložíme nakrájené čerstvé špenátové listy. Promícháme. Servírujeme tak, že na talíř položíme nejprve špenátový salát, na něj opečené maso tuňáka. Můžeme ještě zakápnout olivovým olejem a zbytkem dresinku. Podáváme s bílým chlebem.