Rozhlas u plotny - 27.5. (Mušle jakubky s květákovou kaší)
Dominika Vrkotová je členkou štábu připravujícího pražský festival, který bychom mohli také nazvat slavností labužníků. U rozhlasové plotny nám uvařila jídlo, které ochutnávala při zahájení celé akce herečka Jitka Schneiderová a publicista Radek John.
Mušle jakubky s květákovou kaší
Suroviny pro 4 osoby:
100 g květáku
8 mušlí svatého Jakuba
100 ml smetany
100 ml zeleninového vývaru
citronová štáva
lanýžový olej
hráškové výhonky
pepř
sůl
Postup:
Květák nakrájíme na kousky a dáme vařit společně s vývarem a smetanou. Vaříme do měkka a potom rozmixujeme a pasírujeme skrze jemný cedník. Necháme vychladnout. Očištěné mušle svatého Jakuba nakrájíme na tenké plátky a marinujeme solí, pepřem, lanýžovým olejem a citronovou štávou. Do kuchyňského kroužku rozetřeme tenkou vrstvu květákové kaše, na kterou položíme marinované plátky mušlí svatého Jakuba. Ozdobíme hráškovými výhonky a podáváme.