Rozhlas u plotny - 2.7. (Španělský ptáček)

Rozhlas u plotny

Známé a vynikající jídlo jsme si uvařili s Pavlem Vackem. Studiový host přidal i historii tohoto "cizokrajného" pokrmu.

Španělský ptáček

Suroviny:

4 plátky roštěné
špekáček nebo párek
4 malé špalíčky slaniny
50 g slaniny
2 vejce natvrdo
2 kyselé okurky
plnotučná hořčice
2 lžíce másla
0,5 l hovězího vývaru
lžíce hladké mouky
sůl
pepř

Postup:
Roštěnou omyjeme, jemně naklepeme, lehce osolíme a pomažeme hořčicí z jedné strany. Párek rozkrojíme podélně a poté na šířku, vzniknou čtyři menší plátky. Okurku překrojíme rovněž podélně. Vejce natvrdo rozkrájíme na čtvrtky.
Na plátek masa s hořčicí položíme kousek párku, čtvrtku vajíčka, špalíček slaniny a půlku okurky. Zarolujeme do závitku, převážeme nití, nejlépe z jedné strany na druhou.
V kastrolu osmahneme na másle nakrájenou cibulku, kostičky slaniny a ptáčky z obou stran. Zpevní se a zůstanou šťavnaté. Zalijeme vývarem zhruba do poloviny výšky ptáčků. Opepříme a dusíme na mírném plameni kolem 45 minut (záleží na velikosti závitků). Občas je obrátíme a podlijeme. Jsou-li ptáčci měkcí, vyndáme je a omáčku zahustíme lžící mouky a povaříme s lžící hořčice.
Dle chuti můžeme osolit a opepřit. Servírujeme s rýží či bramborami.

Španělský ptáček

Nepřiletěl ze Španělska. Recept s okurkou a párkem vznikl v padesátých letech, kdy soudruzi normovali veřejné stravování. Na gram přesně určili váhu hovězího masa a jednotlivých surovin i postup jejich vrstvení.

Pokrm španělský ptáček je však mnohem starší. Píše o něm už Magdaléna Dobromila Rettigová, která takto pojmenovala vepřovou sekaninu zabalenou v zelném listu. Na přelomu 19. a 20. století nazývali jako španělského ptáčka závitek z telecího masa naplněný máslem se sardelkou, cibulí a žemlí či masovou sekaninou.

Podle podobného receptu připravuje tento pokrm i Oldřich Sahajdák. Sekaninu míchá ze tří druhů mletého masa a vajíčka. Nakládanou okurku a hořčici přidává do omáčky, kterou tak zjemní.

Podle legendy pochází pokrm už z 16. století, kdy jej na císařském dvoře jídával Rudolf II. Ze Španělska, kde vyrůstal, si podle ní nepřivezl ptáčka, ale oblíbeného kuchaře, který mu tuto specialitku připravoval. Ten tehdy spíchl na obou koncích telecí závitky, takže při pečení se maso uprostřed vyboulilo do podoby trupu ptáčka, párátky pak připodobnil ptačí pařátky.