Rozhlas u plotny - 26.6. (Kančí kýta se šípkovou omáčkou)
Hostem Petra Rajcherta byl šéfkuchař pražské restaurace U lípy pan Miroslav Růžička, jehož babička vařila ve Vídni v roce 1915 a který v roce 1962 skládal maturitní zkoušku z bytové architektury. Po absolvování hotelové školy se hlavně učil tak, že se "díval přes rameno".
Kančí kýta se šípkovou omáčkou
(můžeme použít i zaječí nebo srnčí maso)
Kančí kýtu očistíme, odblaníme, osušíme a osolíme a připravíme si zeleninový základ.
Na plátky nakrájenou cibuli osmahneme na tuku do růžova, přidáme trošku divokého koření, zastříkneme octem, vložíme pečlivě opláchnutý a na plátky nakrájený citron a zalijeme vodou. Necháme vydusit a do základu vložíme připravené maso a pod poklicí buď v troubě nebo na plynu dusíme doměkka. Po dobu dušení maso obracíme, mícháme a podle potřeby podléváme teplou vodou. Měkké maso vyjmeme, šťávu zahustíme zásmažkou připravené z části tuku a hladké mouky. Poté zředíme omáčku vodou a přidáme šípkovou zavařeninu, trošku skořice a cukr. Omáčku poté za stálého míchání vaříme ještě nejméně hodinu, potom dosolíme, dochutíme octem, přidáme trošku červeného vína a přes hustý cedník přecedíme a ještě krátce převaříme. Jako příloha se hodí houskové knedlíky, bramborové krokety anebo karlovarské knedlíky.
Plátek kančího masa krájíme přes vlákno, maso má charakteristickou vůni a chuť, je šťavnaté a měkké. Omáčka je hladká, hustší a má pikantní kořeněnou chuť po šípkách. Na závěr zdobíme plátkem citronu, na který položíme polovinu hrušky, do které vložíme trochu brusinek a zdobíme rozmarýnem nebo šalvějí.