Rozhlas u plotny - 26.1. (Lilek a la Jean)

Rozhlas u plotny

Lenka Světová je odbornicí na olivový olej, který se ve stále větší míře pro své blahodárné účinky na zdraví stává součástí i české kuchyně. Společně s Jarmilou Teplíkovou a Dagmarou Derré sepsala Olivovou kuchařku. Jeden ze zajímavých receptů si připravila i pro nás.

Lilek a la Jean

Suroviny pro 4 osoby:

4 lilky
2 paličky česneku
extra panenský olivový olej
sůl
pepř

Postup:
Lilky rozpůlíme a v každé půlce vytvoříme 3 až 4 hluboké zářezy tak, abychom neporušili slupku. Stroužky česneku nakrájíme na plátky a natěsno jimi vyložíme vzniklé zářezy. Bohatě zalijeme olivovým olejem, ochutíme solí a pepřem a dáme péct do trouby vyhřáté na 200°C. Pečeme 30 až 40 minut, dokud není dužina zcela měkká. Podle chuti můžeme posypat oreganem nebo provensálským kořením. Podáváme jako předkrm s čerstvým pečivem nebo ke grilovanému masu.