Rozhlas u plotny - 2.6. (Aglio olio peperoncino)

Rozhlas u plotny

Flemming Laugesen je odborníkem na víno a olivový olej. Pochází sice z Dánska, ale jeho působištěm je hlavně Itálie a Česká republika. Nám připravil ten nejjednodušší, ale v Itálii nejoblíbenější recept. Jsou to špagety s česnekem, olivovým olejem a feferonkou.

Aglio olio peperoncino

Suroviny pro 4 osoby:
600 g špaget
5 stroužků česneku
5 lžic olivového oleje
1 sušená feferonka
sůl

Postup:
Špagety uvaříme v osolené vodě tak, aby byly "al dente", tedy ani málo, ani moc. Mezitím oloupeme česnek a nakrájíme ho na velmi jemné plátky. Feferonku zbavíme stonku a rozdrtíme v hmoždíři. Můžeme použít i čerstvou. Na pánvi rozehřejeme polovinu oleje a vhodíme do něj rozdrcenou feferonku. Za stálého míchání necháme kousíčky feferonky trošku osmažit. Jakmile začnou pěnit, přidáme česnek a necháme ho mírně zezlátnout. Je důležité, aby plátky byly osmažené z obou stran a aby nebyly přesmažené, tedy hnědé, neboť pak hořknou. Do pánve pak vhodíme okapané špagety a řádně promícháme. Odstavíme z ohně a přidáme druhou polovinu oleje. Na tyto špagety se nesype strouhaný parmezán, ale máme-li chuť, můžeme to samozřejmě udělat, nic tím nepokazíme. Podáváme většinou s čerstvými rajčaty a zapíjíme dobrým suchým bílým vínem.