Rozhlas u plotny - 25.5. (Zelný salát po čínsku, ŠUI-ČU-ŽOU)

Rozhlas u plotny

Vladimír Suchý je majitelem a kuchařem čínské restaurace v Hostivici. V roce 1958 vařil také v první, snad nejslavnější, čínské restauraci v Praze, sídlící ve Vodičkově ulici. Tato kuchyně mu tedy rozhodně není cizí.

Zelný salát po čínsku

Suroviny:

600 g hlávkového zelí
50 g máčených černých hub
50 g sterilované kapie
3 polévkové lžíce octa
2 polévkové lžíce cukru
2 polévkové lžíce oleje
3 malé chilli -papričky
5 zrnek jamajského pepře
sůl

Postup:
Zelí očistíme, zbavíme košťálu a nakrájíme na větší kostky. Spaříme v osolené vodě a počítáme s "doměknutím" při chladnutí. Ochutíme cukrem, octem a solí. V zahřátém oleji osmahneme chilli a jamajský pepř, přecedíme na zelí . Přimícháme nakrájené černé houby a kapie. Podáváme vychlazené.

ŠUI-ČU-ŽOU

Suroviny pro 4 osoby:

400 g vepřové kýty
1 vejce
2 polévkové lžíce máčeného škrobu
vepřové sádlo na blanšírování
100 g hlávkového zelí
100 g pórku
1 šálek vývaru
2 polévkové lžíce sójové omáčky
1 polévková lžíce čínského vína
1/2 čajové lžičky glutamanu
1/2 čajové lžičky drceného čilli
špetka jamajského pepře
sůl

Postup:
Maso očistíme a nakrájíme na tenké plátky 2 - 3 cm široké a 5 - 6 cm dlouhé. Plátky důkladně promícháme s vejcem, škrobem a solí. Zelí nakrájené na kostky spaříme v horké vodě. Na větším množství sádla zblanšírujeme maso, scedíme a necháme okapat . Na malém množství sádla pak zpěníme chilli a jamajský pepř. Přidáme zelí, maso, špenát, zalijeme vývarem, přidáme sójovou omáčku a glutaman. Poté vše zahustíme máčeným škrobem do plastické konzistence.