Rozhlas u plotny - 25.3. (Paella mixta)

Rozhlas u plotny

Už jste ochutnali španělskou Paellu? Pokud ano, víte, že se jí vyrovná málokteré jídlo. Pokud ne... máte možnost to napravit. Šéfkuchař jedné pražské španělské restaurace, Jan Kasal, nás to totiž naučil.

Paella mixta

Suroviny:

100 g/1 porci kulatozrnné rýže
200 g kuřecích křídel
100 g kalamárů
8 ks krevet na páře
8 ks mušlí
50 g zmrazeného hrášku
50 g zmrazených fazolek
1/2 červené papriky nakrájené na proužky
4 ks čerstvých rajčat
5 stroužků česneku
5 lžic olivového oleje
lžíce sladké papriky
rybí fond
voda
sůl

Postup:
Na pánvi paellera dozlatova orestujeme na olivovém oleji křídla. Vyndáme je a vložíme česnek s paprikou, taktéž orestujeme a vyndáme. Na zbytku oleje zrestujeme čerstvá nastrouhaná rajčata až se zbaví kyselosti. Poté přidáme rýži, křídla, papriku a česnek. Prorestujeme a zalijeme vývarem, který se nám mezitím vařil (voda 0,5 l, rybí fond, sůl). Do vroucí paelli vložíme kalamáry nakrájené na kolečka, mušle, krevetky, hrášek a fazolky. Vše promícháme a po dobu 10 minut zakryjeme alobalem. Dáme do trouby na 15 minut, příp. na delší dobu, až bude rýže měkká.