Rozhlas u plotny - 2.2. (La Ribollita)

Rozhlas u plotny

Flemming Laugesen pochází z Dánska, ale delší dobu už žije v Praze a zabývá se dovozem italských vín a lahůdek. Nám připravil jednoduchý recept na italskou tradiční polévku, pocházející z Toskánska. Je to v podstatě jednoduchá fazolová polévka, vhodná pro toto období.

La Ribollita

Suroviny pro 6 - 8 osob:

225 g suchých bílých fazolí
5 lžic olivového oleje
3 velké cibule
půl lžičky drcených suchých chili papriček
2 rajčata
1 lžíce rajčovatového protlaku
3 brambory
2 mrkve
1 malý pórek
3 stonky řapíkatého celeru
450 g kadeřavé kapusty
5 stroužků česneku
půlka kořenového celeru
8 plátků bílého chleba
tymián
černý pepř
sůl

Ozdoba:
1 nebo 2 cibule
6 - 8 plátků chleba
2 rozpůlené stroužky česneku
2 polévkové lžíce olivového oleje

Postup:
Fazole namočíme na 12 hodin do studené vody, pak propláchneme a osušíme. Rajčata oloupeme a zbavíme jadérek. Brambory, mrkev a pórek oloupeme a nakrájíme na kostičky. Česnek nakrájíme na plátky, řapíkatý celer na kousky. Fazole vaříme s jednou cibulí, kořenovým celerem a třemi stroužky česneku asi hodinu a půl. Fazole slejeme a 3/4 rozemeleme. V hrnci necháme na olivovém oleji zezlátnout další cibuli, potom přidáme rajčata a dusíme asi 3 minuty. Přidáme fazolové pyré. Po několika minutách zalijeme vývarem. Přidáme zbytek zeleniny, jeden česnek a tymián. Vaříme při nízké teplotě asi hodinu a půl. Opepříme, osolíme. Hotovou polévku necháme v chladu do druhého dne. Druhý den rozehřejeme troubu na 180°C, vložíme do ní hrnec s polévkou, přidáme celé fazole. Poslední cibuli nakrájíme na jemné plátky a přidáme do polévky. Plátky chleba potřeme česnekem, opečeme na grilu a na každou porci položíme krajíček. Pokapeme olivovým olejem.