Rozhlas u plotny - 21.5. (Chřestová polévka)

Rozhlas u plotny

Květen je hlavní sezónou nejen lásky, ale i vášně o něco hmatatelnější. S šéfredaktorkou Jitkou Rákosníkovou jsme proto radili, jak správně zacházet s chřestem.

Chřestová polévka

Suroviny:

3 lžíce másla
1 lžíce hladké mouky
1 l domácího vývaru (masový či zeleninový)
svazek kuchyňsky upraveného chřestu (bílého nebo zeleného)
2 žloutky nebo 200 ml smetany ke šlehání
sůl
nejlépe bílý pepř na dochucení

Postup:
Chřest povaříme v mírně osolené vodě doměkka, 5 až 15 minut. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme vývarem i odvarem z chřestu a povaříme asi 15 minut. Spolu s chřestem rozmixumjeme (několik hlaviček si necháme na ozdobu), případně ještě protřeme sítem. Dochutíme, zašleháme žloutek či smetanu a podáváme s hlavičkami chřestu, případně s chlebovými krutony.